Цените на петролните фючърси продължават да се понижават за втори пореден ден от началото на тази седмица. Причините продлжават да бъдат същите, които доведоха преди 10 дни до първото в историята понижаване до отрицателни цени - опасенията за запълване на капацитетите за съхраняване на суров петрол и продължаващото ниско търсене.

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI с доставка през юни поевтиняват във вторник с 13% към $11,00 за барел, като в началото на търговията те удариха ценово дъно около $10,64 за барел. Този нов спад е факт, след като в понеделник фючърсите на WTI се сринаха с 25%, пише БНР. 

Международният бенчмарк "Брент" с доставка през юни се тъгува за малко под 20 долара за барел, което е практическо понижение с 4%. Дъното от малко над 18 долара за барел е твърде близко. 

Данните продължават да са притеснителни на фона на обещанието на ОПЕК и нейните съюзници, че добивът ще бъде свит до 10 млн. барела на ден. Пазарите обаче очевидно смятат това свиване за недостатъчно, за да се компенсира спадът в търсенето. 

"Докато виждаме известно отслабване на растежа на новите случаи с COVID-19, а някои държави започват да облекчават въведените заради коронавирусните ограничения, тези първоначални ходове изглеждат доста ориентировъчни. Пазарът, изглежда, се приближава до гледната точка, че в скоро време няма да има бързо възстановяване на търсенето на петрол", отбеляза пред Ройтерс Даниел Хинес - старши анализатор на стоковите пазари в Australia and New Zealand Banking Group (ANZ).